ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ ΣΤΑ ΜΥΣΤΕΓΝΑ
Η μελέτη της αναπαραγωγής των χταποδιών οδήγησε στην υπεραλίευση. Οδήγησε στη καταστρατήγηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Οδήγησε σε νέες γιορτές χταποδιού (Γέρα) στο χρόνο της αναπαραγωγής του. Αλήθεια τι λέει το πόρισμα της μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το χρόνο αναπαραγωγής των χταποδιών; Γιατί κρατά τρία (3)ολόκληρα χρόνια; Γιατί εξακολουθεί να παραβιάζεται ο χρόνος απαγόρευσης της αλίευσης των χταποδιών; Μήπως η μελέτη για τα χταπόδια είναι ακόμα ένα δωράκι της νομαρχίας στους φίλους της;
Τι ρωτά η ΝΑΣ και γιατί δεν απαντά ο Νομάρχης;
Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα του τοπικού τύπου.
Αρθρο του Στρατή Σαμιώτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ.
ΣΕ "ΦΙΑΣΚΟ" ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
"Σε έξαρση" της παράνομης αλιείας του χταποδιού στην περιοχή της Γέρας και Μυτιλήνης, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει η απόφαση του Περιφερειάρχη Γιάννη Λέκκα με την οποία αδειοδοτούνται 22 αλιευτικά σκάφη για χρήση "κύρτων" σε περίοδο που απαγορεύεται η χρήση του εν λόγω αλιευτικού εργαλείου.
Η απόφαση του Περιφερειάρχη εκδόθηκε μετά από εισήγηση του Νομάρχη Παύλου Βογιατζή, στο πλαίσιο του έργου που έχει αναθέσει η Νομαρχία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη μελέτη της βιολογίας του χταποδιού. Από αυτήν τη μελέτη αναμένεται να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα ως προς το κατά πόσο λειτουργούν υπέρ της προστασίας του είδους οι υφιστάμενες προθεσμίες για την αλιεία και την απαγόρευση αλιείας του χταποδιού, καθώς η Νομαρχία επιδιώκει με ενέργειές της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τις αντιστρέψει, θεωρώντας ότι την περίοδο που το χταπόδι αλιεύεται στην Λέσβο βρίσκεται σε αναπαραγωγική διαδικασία.
Προς αυτήν την κατεύθυνση ανατέθηκε η μελέτη στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο θα συλλέγει και θα μελετά χταπόδια μέχρι και τον Μάιο του 2009 από τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από το Αεροδρόμιο και εκτείνεται μέχρι το Τάρτι της Γέρας.
Η "κερκόπορτα"
Ο "κύρτος" αποτελεί αλιευτικό εργαλείο, τύπου κλουβιού, το οποίο βυθίζεται με δόλωμα στη θάλασσα εγκλωβίζοντας ένα ή περισσότερα χταπόδια. Η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου απαγορεύεται τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ όπως καταγγέλλουν ψαράδες (ερασιτέχνες και επαγγελματίες), η αδειοδότηση 22 σκαφών για χρήση αυτού του εργαλείου στην περιοχή από αεροδρόμιο μέχρι Τάρτι έχει ουσιαστικά ανοίξει την "κερκόπορτα", ώστε "να μπει στο παιχνίδι ο κάθε πικραμένος" και να ψαρεύει παράνομα.
Με δεδομένο μάλιστα ότι την Δευτέρα ολοκληρώνεται και η περίοδος αλιείας του χταποδιού με "νταούλια" (σ.σ. κύρτοι και νταούλια είναι τα μόνα εργαλεία αλιείας χταποδιού για… μεγάλες ποσότητες) έκδηλη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της παραπάνω αδειοδότησης των 22 σκαφών και από άλλους αλιείς, ώστε να "οργώσουν" τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Κι αυτό γιατί στην εν λόγω περιοχή όταν το Λιμεναρχείο εντοπίζει πλέον "ποντισμένους" "κύρτους" δεν θα σταματά για να ελέγχει, καθώς (υποτίθεται ότι) η χρήση του εργαλείου αυτού θα γίνεται για ερευνητικούς σκοπούς.
Η αδειοδότηση των 22 αλιευτικών σκαφών έγινε με στόχο το Πανεπιστήμιο να εξασφαλίζει 100 χταπόδια το μήνα για την έρευνα των επιστημόνων. Οι αδειοδοτήσεις δόθηκαν με το σκεπτικό ότι δεν θα εργάζονται και τα 22 σκάφη την ίδια ημέρα, αλλά ότι όλοι μαζί οι ψαράδες θα εξασφαλίζουν αυτό τον αριθμό δειγμάτων. Την ίδια ώρα όμως, όπως κατήγγειλαν ψαράδες της Γέρας στα "ΑΙ,.Ν." «από τη Μυτιλήνη μέχρι το Τάρτι βρίσκονται βυθισμένοι τουλάχιστον 500 κύρτοι, πράγμα που σημαίνει ότι το "άνοιγμα" της εν λόγω περιοχής για χρήση του εργαλείου σε μια περίοδο που θα απαγορευτούν και τα "νταούλια", έχει ανοίξει την "όρεξη" στον κάθε ενδιαφερόμενο για παράνομη αλιεία».
Να σημειώσουμε ότι ο "κύρτος" είναι το πιο δημοφιλές αλιευτικό εργαλείο για το χταπόδι, καθώς εν αντιθέσει με τα "νταούλια", χρησιμοποιεί δόλωμα και άρα η αλιευτική του επιτυχία θεωρείται εν πολλοίς εξασφαλισμένη.
Το Λιμεναρχείο
Το Λιμεναρχείο κατά τις περιπολίες του βλέπει τις σημαδούρες στους βυθισμένους "κύρτους", χωρίς να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, με δεδομένο ότι δεν είναι σε θέση οι λιμενικοί να γνωρίζουν αν οι "κύρτοι" που βλέπουν σε περίοδο απαγόρευσης αυτού του εργαλείου έχουν εγκατασταθεί από τους 22 έχοντες την άδεια της Περιφέρειας ή από άλλους που απλώς εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Επιπλέον οι άνδρες του Λιμεναρχείου δεν επαρκούν για να παρακολουθούν συνεχώς την περιοχή, ώστε κάθε φορά που κάποιος σηκώνει "κύρτους" να επεμβαίνουν, ελέγχοντας αν το σκάφος του είναι ανάμεσα στα 22 που νομιμοποιούνται γι' αυτή τη δραστηριότητα και αν φυσικά οι ποσότητες που αλιεύονται είναι μικρές ή μεγάλες.
Ρωτήσαμε για τα παραπάνω τον Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Περάματος, η υπηρεσία του οποίου έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής. Δεν θέλησε να μας πει τίποτα για το θέμα (σ.σ. η αίσθησή μας από τη συνομιλία που είχαμε είναι ότι μάλλον δεν γνώριζε) και μας παρέπεμψε στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.
Ο Λιμενάρχης Παναγιώτης Τζίλας είναι γνώστης του θέματος, μια και στο γραφείο του έχουν ήδη φτάσει καταγγελίες από αλιείς. Μάλιστα ο κ. Τζίλας έχει ήδη επικοινωνήσει με το Νομάρχη, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο έξαρσης της παράνομης αλιείας χταποδιών.
«Με τον αριθμό του προσωπικού και τις αρμοδιότητες που διαθέτουμε προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να είμαστε παρόντες συνεχώς. Προσωπικά έχω δεχθεί επίσκεψη στο γραφείο μου από αλιείς, οι οποίοι πράγματι μου έκαναν καταγγελίες για παράνομη αλιεία, ενώ μετέφερα έγκαιρα αυτόν τον προβληματισμό στον κ. Νομάρχη. Ως υπηρεσία βρισκόμαστε σε εγρήγορση και έχω δώσει σαφείς εντολές στα στελέχη μας, για να αντιμετωπίσουμε όπως μπορούμε την κατάσταση μέχρι την 1η Αυγούστου, οπότε ανοίγει η περίοδος αλιείας με "κύρτο"».
Τα ερωτήματα των ψαράδων
Οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" γνωρίζουν καλά πως όσοι ασχολούνται με την αλιεία του χταποδιού αποκομίζουν μεγάλα έσοδα. Δυστυχώς, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, οι υπερβάσεις στην εν λόγω αλιεία είναι καθημερινό φαινόμενο.
Ψαράδες της Γέρας που μας έκαναν την καταγγελία εξέφραζαν απορία, γιατί δόθηκαν τόσο πολλές άδειες για τη συλλογή δειγμάτων, καθώς επίσης και γιατί δεν συλλέγονται δείγματα με ευθύνη του Πανεπιστημίου που ανέλαβε τη μελέτη.
Το Πανεπιστήμιο
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος, Δρόσος Κουτσούμπας, ανέφερε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας μας ότι «εμείς ζητήσαμε τη συμβολή της Νομαρχίας ως προς την αλίευση των δειγμάτων, τα οποία είναι 100 το μήνα κι αυτό γιατί δεν έχουμε τα μέσα, ώστε να τα συλλέξουμε από μόνοι μας. Τα 22 σκάφη που αδειοδοτήθηκαν δεν είναι απαραίτητο ότι θα συλλέγουν ταυτόχρονα δείγματα, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για παράνομη αλιεία που μεταφέρετε, αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δικό μας θέμα, οπότε και δεν θα πρέπει να ζητάτε να τοποθετηθούμε».
Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας μας, οι καταγγελίες για εκμετάλλευση του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Αιγαίου από επιτήδειους, οι οποίοι επιχειρούν να επωφεληθούν αλιεύοντας και οι ίδιοι κοντά στους άλλους παράνομα χταπόδια, έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες μέχρι το γραφείο του Περιφερειάρχη, Γιάννη Λέκκα.
Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε δυο Προέδρους Αλιευτικών Σωματείων της Μυτιλήνης στους οποίους απευθυνθήκαμε χθες, ο μεν πρώτος μας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καθόλου για το θέμα χρήσης "κύρτων" στην περιοχή από Μυτιλήνη μέχρι Τάρτι, ενώ ο δεύτερος μας είπε ότι "κάτι έχει ακούσει για την άδεια μέσω Περιφέρειας αλλά δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το θέμα".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ με τίτλο Οργιο υπεραλίευσης επαναφέρει το θέμα :
Όργιο υπεραλίευσης
Τι αλήθεια συμβαίνει με το ψάρεμα των χταποδιών; Η καταγγελία που έκανε η ΝΑΣ είναι πολύ σοβαρή. Μάλιστα, στηρίζεται σε μαρτυρίες ψαράδων που βλέπουν τι γίνεται και φοβούνται ότι θα εξαφανιστούν τα χταπόδια από το θαλάσσιο πλούτο που περιβάλλει τη Λέσβο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε για τέτοιες διαμαρτυρίες των ψαράδων.
Όλη αυτή η διαδικασία εποπτεύεται από κάποια αρμόδια υπηρεσία. Περιμένουμε εξηγήσεις όχι μόνο από το νομάρχη, στον οποίο απευθύνεται η ερώτηση της ΝΑΣ, αλλά και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που εκπονεί αυτήν τη μελέτη. Διότι τα όσα αναφέρονται στην ερώτηση θίγουν το ίδρυμα άμεσα.
Ν.Μ.
Παράταση
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον αρμόδιο αντινομάρχη Χάρη Γραμμό για το ζήτημα της υπεραλίευσης των χταποδιών, μας είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την ερώτηση του κ. Παλαιολόγου. Όσον αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα, μας ανακοίνωσε ότι πήρε παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ σημείωσε ότι η υλοποίησή του εγκρίθηκε με απόφαση της Περιφέρειας κι όχι της νομαρχίας. Περισσότερα γι’ αυτή την ενδιαφέρουσα υπόθεση, τις επόμενες ημέρες.
Ν.Μ.