7 Ιανουαρίου 2011

Συγκροτείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου!


Το Ιστορικό κτίριο της Νομαρχίας Λέσβου θα είναι η έδρα της Περιφέρειας
Βορείου Αιγαίου. Από εδώ και στο εξής εδώ θα χτυπά η καρδιά του.
 Θα συνεδριάσει την  Κυριακή (9-1) και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, με δυο (2) θέματα.
  • Την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Την εκλογή της Οικονομικής Περιφερειακής Επιτροπής.
Η συνεδρίαση αυτή αποτελεί τη πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εκλογή του Προεδρείου είναι αρκετά περίπλοκη και γίνεται ως εξής :
Ο συνδυασμός της πλειοψηφούσας παράταξης συνεδριάζει μόνος του προκειμένου να εκλέξει τον περιφερειακό σύμβουλο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου. Ο Πρόεδρος σύμφωνα με τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από την πλειοψηφούσα παράταξη, ενώ ο Αντιπρόεδρος και Γραμματέας προέρχονται από την Αντιπολίτευση. Αν η αντιπολίτευση αρνηθεί να συμμετάσχει στο προεδρείο τότε  το προεδρείο συμπληρώνεται από την πλειοψηφούσα παράταξη. Στη φάση  αυτή γίνεται ψηφοφορία μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας που επιθυμούν να εκλεγούν Πρόεδροι. Το αποτέλεσμα που προκύπτει δεν αποκλείει εκείνον ή εκείνους που έχασαν την εκλογή  να θέσουν ξανά υποψηφιότητα στο Περιφερειακό συμβούλιο. Όμως στη περίπτωση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να καθορίσουν το αποτέλεσμα της εκλογής  προέδρου.
Η ίδια διαδικασία λαμβάνει χώρα μεταξύ των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι από κοινού εκλέγουν τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που θα προτείνουν στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Οι διαδικασίες εκλογής προεδρείου θα γίνουν υπό την προεδρία της Αποστολίας Λύκου που είναι η περιφερειακή σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης που συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς.

Η Αποστολία Λύκου θα συγκαλέσει το
Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.
Από την πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης έχει ανακοινωθεί ότι ο Περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, θα προτείνει για Πρόεδρο τον παλιό του συνεργάτη Σταύρο Δημηρούδη. Ο Σταύρος Δημηρούδης είναι περιφερειακός σύμβουλος με μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή  δύσκολων διαδικασιών , τόσο γιατί έχει θητεύσει για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης με επιτυχία, όσο και από τη πλούσια συνδικαλιστική δράση και την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τις εκρηκτικές γενικές συνελεύσεις που έλαβε μέρος. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα και αν θα συγκεντρώσει την αποδοχή των άλλων παρατάξεων και του συνόλου των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης του.(δέστε σχετικό δημοσίευμα).
Για τις υπόλοιπες θέσεις δεν έχουν διαρρεύσει κάποια ονόματα.
Από τη στιγμή της συγκρότησης του Προεδρείου ολοκληρώνεται η αρμοδιότητα της πλειψηφούσας περιφερειακής συμβούλου (Αποστολίας Λύκου) και τις διαδικασίες θα συνεχίσει το εκλεγμένο προεδρείο.
Η Οικονομική Περιφερειακή Επιτροπή αποτελείται από επτά(7) μέλη. Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είναι ο Περιφερειάρχης ή Αντιπερειφερειάρχης που θα ορίσει. Εκ των υπολοίπων μελών , τα τέσσερα (4) προέρχονται από την πλειοψηφούσα παράταξη ενώ τα άλλα δυο (2) από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εδώ η εκλογική διαδικασία είναι σχετικά απλή και γίνεται σε δυο (2) φάσεις.Στη πρώτη φάση συγκροτείται ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο κάθε Περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να ψηφίσει μέχρι έξι (6) υποψήφιους. Εκλέγονται οι πρώτοι τέσσερις (4) υποψήφιοι της πλειοψηφούσας παράταξης ως τακτικά μέλη και οι δυο (2)  πρώτοι υποψηφίοι της αντιπολίτευσης.  Στη δεύτερη φάση εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο τα αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο Σταύρος Δημηρούδης θα είναι , κατά πάσα πιθανότητα
ο πρώτος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου.
Οι Αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής
1. Η οικονομική επιτροπή είναι αρμόδια για:
α) Την κατάρτιση σχεδίου του προϋπολογισμού της περιφέρειας και την εισήγηση στο περιφερειακό συμβούλιο για ψήφιση.
β) Την κατάρτιση, επεξεργασία, προέλεγχο του απολογισμού και υποβολή σχετικής έκθεσης στο περιφερειακό συμβούλιο.
γ) Την κατάρτιση των όρων, τη σύνταξη των διακηρύξεων, τη διεξαγωγή και κατακύρωση κάθε μορφής δημοπρασιών και διαγωνισμών, καθώς και τη συγκρότηση των ειδικών επιτροπών διεξαγωγής και αξιολόγησης από μέλη της ή ειδικούς επιστήμονες, υπαλλήλους της περιφέρειας ή δημόσιους υπαλλήλους.
δ) Τη μελέτη της ανάγκης σύναψης δανείων, τον καθορισμό των όρων τους και την υποβολή της σχετικής εισήγησης στο περιφερειακό συμβούλιο.
ε) Την άσκηση όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και την παραίτηση από αυτά.
στ) Την υποβολή προσφυγών στις διοικητικές αρχές.
ζ) Το συμβιβασμό ή την κατάργηση δίκης που έχει αντικείμενο μέχρι ποσού δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ. Δεν επιτρέπεται συμβιβασμός ή κατάργηση δίκης για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων, εξόδων παράστασης, εξόδων κίνησης και γενικά μισθολογικών παροχών οποιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένων εκείνων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου.
η) Την πρόσληψη δικηγόρου και την ανάκληση της πληρεξουσιότητάς του, όταν δεν έχει προσληφθεί δικηγόρος με πάγια αντιμισθία ή ο προσληφθείς δεν έχει δικαίωμα παράστασης στο δικαστήριο που είναι διάδικος η περιφέρεια. Η αμοιβή του δικηγόρου στις περιπτώσεις αυτές ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Περί Δικηγόρων, όπως ισχύουν κάθε φορά, με βάση πίνακα αμοιβών, που ελέγχεται ως προς το κανονικό των αμοιβών και θεωρείται από τον πρόεδρο του Δικηγορικού
Συλλόγου της έδρας της περιφέρειας.
2. Το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες των προηγούμενων παραγράφων.
3. Η οικονομική επιτροπή με ειδική απόφαση, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του.