19 Μαρτίου 2011

Ξεκινά το πρόγραμμα για τον Αι Στράτη.


Το πρώτο πράσινο νησί της χώρας αλλά κι ολόκληρης της Ευρώπης, ετοιμάζεται να αναδειχθεί ο Άη Στράτης, ύστερα από την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδοµών, που με την ολοκλήρωσή τους θα καλύπτουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, μέσω Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας.
Η κατασκευή Έργων Ανανεώσιµων Πηγών κι αποθήκευσης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης στο νησί, ανεµογεννητριών ισχύος 500 kW και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 kW, σε συνδυασµό µε µονάδες αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας, η οποία παράγεται σε συσσωρευτές και σε µορφή υδρογόνου, αποτελεί την πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου του υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλες προσπάθειες για εξοικονόµηση ενέργειας και κάλυψη θερµικών και ψυκτικών φορτίων µε χρήση γεωθερµικών αντλιών θερµότητας σε δηµόσια κτήρια.
Η δηµιουργία αυτόνοµων σταθερών εφαρµογών παροχής ενέργειας βασισµένες σε φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίµου σε κτηνοτροφικές µονάδες του νησιού, οι οποίες δεν έχουν σήµερα πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ∆ΕΗ, θα αποτελέσει την τρίτη φάση του σχεδίου.
Η τέταρτη φάση, θα είναι η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχηµάτων µε ενέργεια προερχόµενη από τα φωτοβολταϊκά κι ανεφοδιασµού οχηµάτων µε υδρογόνο, που αποτελεί μία πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα.
Το όλο σχέδιο του υπουργείου θα λάβει τέλος µε µια σειρά από άλλες πράσινες παρεµβάσεις, όπως υδροπονικά θερµοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.
Να σημειωθεί ότι το έργο στον Άη Στράτη προαναγγέλθηκε πρώτη φορά το 2009 κι έχει ως στόχο να αποτελέσει αφορμή για να μετατραπούν πολλά ελληνικά νησιά, πράσινα.

Για το θέμα δηλώσεις έκανε ο πρώην  κοινοτικός σύμβουλος Βύρων Μανικάκης,  στο tvxs.gr , λέγοντας ότι θεωρεί δύσκολη την κάλυψη 100% των ενεργειακών αναγκών του νησιού και ότι κάτι τέτοιο θα χρειστεί πολλά χρόνια. Επίσης, εξέφρασε την διαφωνία του ως προς την επιλογή του χώρου εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. «Θα μπορούσε να μην είναι στο κέντρο του νησιού, ώστε να μην ενοχλεί ιδιαίτερα και να τοποθετηθεί στο πλάι, εκεί που βρίσκονται οι κεραίες τηλεφωνίας», ανέφερε.

Τον απασχολεί επίσης το θέμα της αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας: «Η αποθήκευση είναι πανάκριβη. Αργότερα, αν δεν έχουμε τα χρήματα, οι μπαταρίες (αποθήκευσης παραγόμενης ενέργειας, δηλαδή ρεύματος) κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξουν και είναι τεράστιο το κόστος». Εξάλλου, «θα πρέπει να αποθηκεύεται ενέργεια διότι εμείς δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε όλη, έχουμε κατανάλωση 200 κιλοβάτ», προσθέτει. Όπως ο ίδιος προτείνει, «θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια και μετά την περάτωση του έργου ώστε να υπάρχουν έσοδα για να μπορέσει να συντηρηθεί».
Όσον αφορά στους κατοίκους, ο κ. Μανικάκης μας πληροφορεί ότι βλέπουν το έργο θετικά «από την πλευρά των εσόδων που μπορεί να υπάρξουν, θα έρχεται κόσμος να επισκέπτεται το νησί». Επιπλέον, τόνισε πως «θα καθιερωθούμε ως ‘πράσινο’ νησί, έχουμε σκέψεις ώστε να προσελκύσουμε το καλοκαίρι ακόμα και φοιτητές που κάνουν πρακτική στον κλάδο της ενέργειας. Έτσι θα έχουμε μια ήπια ανάπτυξη τουρισμού και αυτό θα ευνοήσει και τα έσοδα των κατοίκων».