29 Απριλίου 2011

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Πλωμάρι, που ήταν αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου “Το Πόλιον” , σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου. Η εκδήλωση έγινε  την Παρασκευή 29 Απριλίου στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα.

Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση δυο (2) βιβλίων. Το ένα με τίτλο "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1940-1945" του Μανώλη Γλέζου, παρουσίασε ο δήμαρχος Λέσβου Δημ. Βουνάτσος. Στη παρουσίαση του βιβλίου , ο Δημήτρης Βουνάτσος αφού αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια για το έργο και τη δράση του συγγραφέα, στη συνέχεια  ανέπτυξε τις σημαντικότερες πτυχές του έργου.

Ο Μανώλης Γλέζος έκανε  εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου του , το οποίο χωρίζει σε τρεις (3)  περιόδους (έπος 1940-41, μάχη της Κρήτης, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης) . Όμως και τις τρεις περιόδους , ο συγγραφέας, τις  θεωρεί ως ενιαίο σύνολο. Υποστήριξε ότι και σε όλες τις περιόδους κυρίαρχος ήταν ο λαός, ο οποίος δημιούργησε ή επέβαλε τα γεγονότα, "η απόφαση του Ελληνικού λαού" είπε "  για αντίσταση πάρθηκε πολύ νωρίς, πάρθηκε με τον τορπιλισμό της Έλλης".
Στη αρχή της κατοχής ο λαός οργανώθηκε για να μπορέσει να επιβιώσει, γιαυτό οργάνωσε συσσίτια, γιαυτό οργάνωσε την αλληλεγγύη του. Σε δεύτερη φάση έβαλε το στόχο της απελευθέρωσης και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Επιπλέον όλες οι οργανώσεις είχαν συμπεριλάβει στα καταστατικά τους και όρους κοινωνικούς δικαιοσύνης. Ακόμα υποστήριξε ότι η Γερμανία είχε προαποφασίσει σκληρές πολιτικές που δεν εφάρμοσε σε άλλες κατακτημένες χώρες. Η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός ενοχλούσε τους Ναζί.
Το δεύτερο βιβλίο με το τίτλο "Στο σημάδι........" του Γιώργου Γαλέτσα παρουσίασε ο Παναγιώτης Σκορδάς δρ, Ελληνικής Φιλολογίας. Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο και ιδιαίτερα το ιστορικό των 42 εκτελέσεων στα "Τσαμάκια"  κατά τη περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Το έργο αποτελεί το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας έρευνας. Έναυσμα για την έρευνα υπήρξε  , όπως ισχυρίστηκε  ο συγγραφέας, η αντίφαση που υπήρχε στο γεγονός ότι στο μνημείο των εκτελεσμένων στα "Τσαμάκια" έχουν αναγραφεί 33 ονόματα τουφεκισθέντων, ενώ στις καταστάσεις των εκτελεσθέντων που δημοσιεύτηκαν μετά την απελευθέρωση, στις εφημερίδες της εποχής εκείνης, ο αριθμός αυτός κυμαινόταν από 41 έως 45, καθώς και λαθών που υπήρχαν σε ονοματεπώνυμα και ημερομηνίες εκτέλεσης. Ο ίδιος παρουσίασε το ιστορικό της εκτέλεσης των αδελφών Κλειδαρά που είχαν τόπο καταγωγής το Πλωμάρι.
Ο Παναγιώτης Σκορδάς αναφέρθηκε στην ιστορική - ερευνητική  αξία του πονήματος και στη συνέχεια  αναφέρθηκε  στην Εθνική Αντίσταση της Λέσβου. Υποστήριξε, ότι ενώ υπάρξε πλούσια δράση, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες καταγραφές γεγονότων.
Διαβάστηκε επίσης γραπτό κείμενο  του Δημήτρη Σαραντάκου με  θέμα  "το Πνεύμα της Εθνικής Αντίστασης", αφού ο ίδιος δεν μπόρεσε να παραστεί.
Στην εκδήλωση ή Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λέσβου Ηρακλή Βερβέρη. Επίσης παρών ήταν και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Μάρκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεολόγος Πατερέλλης. Από τον δήμο Λέσβου, που ήταν συνδιοργανωτής, υπήρχαν πολλοί αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος κόσμου. Το πολύκεντρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο.
Παράλληλα  υπήρχε και έκθεση βιβλίου για την Εθνική Αντίσταση στη Λέσβου και όχι μόνο.