19 Μαΐου 2011

Αρχίζει το έργο του καθαρισμού των δρόμων.


Με απόφαση της,η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου , εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου του καθαρισμού του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου της ΠΕ Λέσβου και της ΠΕ Ενότητας Χίου. Έτσι σε λίγες μέρες θα δούμε   συνεργεία στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο να καθαρίζουν τους δρόμους από   κλαδιά και  χόρτα.  Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος του σχεδιασμού για την δασοπροστασία που αποφάσισε πρόσφατα το ΣΝΟ . Στη δασοπροστασία εντάσσονται πολλές υπηρεσίες και αναπτύσσονται  ταυτόχρονα πολλές δράσεις. Σε αυτές εκτός από την Περιφέρεια συμμετέχει ο στρατός , η αστυνομία , το δασαρχείο , η πυροσβεστική οι δήμοι και οι Εθελοντικές Οργανώσεις. Η ΠΕ Λέσβου, εκτός του συντονισμού, των εργολαβιών για το καθαρισμό του επαρχιακού και Εθνικού οδικού δικτύου, διαθέτει  και το τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει και παρεμβαίνει  στη διάνοιξη  δασικών δρόμων,  σύμφωνα πάντοτε με τις υποδείξεις της  πυροσβεστικής. Στο ίδιο χώρο (δασικοί δρόμοι) παρεμβαίνει και ο στρατός με τον δικό του εξοπλισμό. Επίσης διαθέτει καύσιμα σε εθελοντικές οργανώσεις (Αερολέσχη, εθελοντικά σωματεία κλπ) προκειμένου  να βοηθήσουν τις περιπολείες που θα γίνουν το καλοκαίρι. Ακόμα έχει υποσχεθεί ότι θα ικανοποιήσει ορισμένα εκ των αιτημάτων  των εθελοντικών οργανώσεων για τη προμήθεια εξοπλισμού (προμήθεια αυτοκινήτου, εξοπλισμού κλπ).
Προσπαθεί να συντονίσει τους φορείς που εμπλέκονται στη δασοπροστασία. Στα πλαίσια αυτά έχει ήδη πραγματοποιήσει σύσκεψη για τον καθορισμό των δρόμων , όπου ο κάθε φορέας ανέλαβε συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Πραγματοποίησε , στο χώρο της πυροσβεστικής, σύσκεψη με τις  εθελοντικές οργανώσεις  όπου η κάθε οργάνωση ανέλαβε συγκεκριμένη ευθύνη στο συνολικό σχεδιασμό της δασικής προστασίας. Ήδη έχει γίνει δημόσια έκκληση για να εντάξουν τη δράση τους , όσοι άλλοι εθελοντικοί  σύλλογοι το επιθυμούν, στο κεντρικό σχεδιασμό που χαράσσει το ΣΝΟ.
Την προσεχή Τρίτη (24/5) συγκαλεί σύσκεψη στο Πλωμάρι για να οργανωθεί καλύτερα η δασοπροστασία στη περιοχή αυτή. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, οι Πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, η πυροσβεστική υπηρεσία , το τοπικό κλιμάκιο Εθελοντών πυροσβεστών και όσοι άλλοι φορείς οι πολίτες επιθυμούν να  συμμετάσχουν.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης , ο οποίος προεδρεύει στο ΣΝΟ, δήλωσε " η προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος μας είναι ίσως η ποιο σπουδαία αναπτυξιακή κληρονομιά που έχουμε. Γιαυτό θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για τη προστασία του. Καλώ λοιπόν όλους τους φορείς , αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση , να εντάξουν τις προσπάθειες τους στην οργανωμένη δράση που προσφέρει το ΣΝΟ."