28 Δεκεμβρίου 2012

Πόρισμα αυτοψίας

ΘΕΜΑ: ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ



Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί της Λέσβου και συγκεκριμένα μετά από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις κατά το διάστημα 30/11-1/12 που καταγράφηκαν στις περιοχές των οικισμών Βατερά, Σραυρός και Αμπελικό κλιμάκιο Μηχανικών της ΔΤΕΠΕ Λέσβου πραγματοποίησε αυτοψία στις 5-12-2012 και διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:





1.Παραλιακή Οδός Βατερών-Σταυρού



Σε όλο το μήκος του προαναφερόμενου οδικού άξονα εντοπίζονται πολλές σημειακές καταπτώσεις βράχων και αποσαρθρωμένου υλικού τα οποία κατά το πλείστων έχουν εναποτεθεί στο οδόστρωμα εμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Πέραν όμως τούτου διαπιστώθηκε ότι ένα τμήμα περίπου 2,5 km του ιδίου οδικού άξονα χρήζει άμεσης ανακατασκευής. Πιο συγκεκριμένα από την αυτοψία προκύπτουν τα εξής:




1. Θέση Χ=692333, Υ=4320841




Φρεάτιο ομβρίων διαστάσεων 80Χ80 πλήρως επιχωματωμένο από φερτά με αποτέλεσμα να μην γίνεται εξ ολοκλήρου η απορροή των υδάτων προς τη θάλασσα.


Απαιτείται ο άμεσος καθαρισμός του ή απομάκρυνση των παραπλεύρως φερτών υλικών και η αποκατάσταση της λειτουργικής του διατομής προσαγωγής ομβρίων προς τη θάλασσα.








2. Θέση Χ=693977, Υ=4320510



Ο τοίχος αντιστήριξης στα κατάντη έχει υποστεί ανατροπή και ολίσθηση λόγω της ρευστοποίησης του εδάφους (100% αμμώδες) από την ταυτόχρονη δράση της κυματικής ενέργειας και της επιφανειακής ροής των υδάτων. Το οδόστρωμα έχει αποκοπεί σε τμήμα 40m τουλάχιστον και το παραλιακό κατάστημα «EL SOL» έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Τέσσερις (4) κολώνες ηλεκτροφωτισμού έχουν καταστραφεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο ηλεκτροφωτισμός του οδικού άξονα.



Απαιτείται πλήρης ανακατασκευή του τμήματος αυτού και σε μήκος τουλάχιστον 50μ με νέα τοιχία αντιστήριξης κατάντη της παραλιακής και θωράκιση τους με υγιές υλικό. Αποξήλωση του παλιού οδοστρώματος και στρώση με νέο ασφαλτικό αφού γίνει κατάλληλη επίστρωση με υγιές υλικό υπόβασης. Απομάκρυνση των σαθρών υλικών και των φερτών όγκων. Προμήθεια και τοποθέτηση νέων στύλων ηλεκτροφωτισμού.




3. Θέση Χ=694305, Υ=4320412



Κατολίσθηση πρανών και καταπτώσεις επί του οδοστρώματος. Το υφιστάμενο τεχνικό έχει τεμαχιστεί ενώ ο τοίχος αντιστήριξης έχει ολισθήσει και μετατοπιστεί σε απόσταση τουλάχιστον 2m από την αρχική του θέση.



Απαιτείται ανακατασκευή του τεχνικού και του τοίχου αντιστήριξης, απομάκρυνση των σαθρών υλικών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του οδοστρώματος και πλήρωση με υγιές υλικό. Ανακατασκευή της υπόβασης της οδού για μήκος περίπου 10m και τελικά άρση των καταπτώσεων με καθαρισμό των πρανών από τα σαθρά υλικά.












4. Θέση Χ=694305, Υ=4320412





Διαπιστώθηκαν κατολισθήσεις σε μήκος περίπου 25m και κάλυψη εξ ολοκλήρου του πλάτους του οδοστρώματος από φερτά υλικά που εναποτέθηκαν από τη δράση του νερού.



Απαιτείται καθαρισμός των πρανών και του οδοστρώματος και κατάντη καθαρισμός του υφιστάμενου τεχνικού (σωληνωτός αγωγός) για την ανεμπόδιστη απορροή των υδάτων.







5. Θέση Χ=694415, Υ=4320371






Διαπιστώθηκε μεγάλος όγκος φερτών υλικών να κείται επί του οδοστρώματος. Το υφιστάμενο τεχνικό έχει αποφραχτεί και δεν λειτουργεί ενώ στα κατάντη μεγάλος όγκος άμμου έχει μεταφερθεί τόσο από τη δράση του επιφανειακού νερού όσο και από τη δράση των κυμάτων. Το ανάγλυφο της παραλίας έχει τροποποιηθεί σημαντικά αφού πλέον δεν υφίσταται στο σημείο αυτό αμμώδης ακτή.



Απαιτείται αποκατάσταση του τεχνικού, θωράκιση του οδοστρώματος, αποξήλωση σαθρών υλικών, σχηματισμός υπόβασης και πλήρωσης με υγιές υλικό και καθαρισμός των υλικών και τους πρανές.










6. Θέση Χ=694510, Υ=4320346






Διαπιστώθηκε μεγάλος όγκος καταπτώσεων όπως και αποκόλληση του τοιχίου αντιστήριξης από το σώμα του εδάφους. Ο υφιστάμενος σωληνωτός έχει υποστεί τεμαχισμό σε 2 μέρη ενώ παρατηρήθηκε έντονη υποσκαφή.



Απαιτείται ανακατασκευή του σωληνωτού αγωγού μήκους 7m περίπου και του τοιχίου αντιστήριξης μήκους 14m περίπου και ύψος 3m. Επίσης απαιτείται ενίσχυση του οδοστρώματος με υγιές υλικό υπόβασης και θωράκισης του με μη αποσαρθρωμένα υλικά. Προμήθεια και τοποθέτηση νέων μεταλλικών στηθαίων.





2. Επαρχιακή Οδός Βατερών-Σταυρού

7. Θέση Χ=495495, Υ=4322286

Διαπιστώθηκαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα φερτών υλικών να κείται επί του οδοστρώματος. Προτείνεται η άρση των καταπτώσεων και ο καθαρισμός του οδοστρώματος




8. Θέση Χ=695717, Υ=4322728

Διαπιστώθηκε η μερική αποκοπή του οδοστρώματος η ολίσθηση και μετατόπιση τοιχίου αντιστήριξης και εναπόθεση μεγάλου όγκου χωματισμών επί του οδοστρώματος. Προτείνεται η κατασκευή νέου τοιχίου αντιστήριξης σε μήκος 5m και ύψος 2m, με ταυτόχρονη κατασκευή αγωγού ομβρίων εγκαρσίως της διατομής του οδοστρώματος. Επίσης προτείνεται η πλήρωση της υποβάσεως με υγιές υλικό και η άρση των καταπτώσεων.



9. Θέση Χ=696316, Υ=4323432 (χείμαρρος Βούρκος)

Διαπιστώθηκε η πλήρης απόφραξη του γεφυριού με κορμούς δέντρων και κλαδιών με αποτέλεσμα η ροή του νερού να γίνεται από παράπλευρα σημεία. Τα συνδετήρια με τους πτερυγότοιχους, τοιχία, έχουν ανατραπεί και μετατοπισθεί με την ταυτόχρονο τεμαχισμό τους. Ένθεν και ένθεν του γεφυριού παρατηρούνται εκτεταμένες εδαφικές αλλοιώσεις και διαβρώσεις του εδάφους σε ύψος τουλάχιστον 3m. Το βάθος της κοίτης του χείμαρρου έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόθεση υλικών. Προτείνεται ό άμεσος καθαρισμός του χειμάρρου και ιδιαίτερα του γεφυριού που



10. Θέση Χ=695460, Υ=4322173




Διαπιστώθηκαν κατολισθήσεις και μεγάλος όγκος φερτών στο οδόστρωμα. Προτείνεται ο καθαρισμός του οδοστρώματος και ή άρση των καταπτώσεων.






11. Χ=695490, Υ=4322236



Διαπιστώθηκε η απόφραξη σωληνωτού αγωγού και η ολοκληρωτική μετατόπιση υφιστάμενου τοιχίου αντιστήριξης. Επί του οδοστρώματος υπάρχει μεγάλος όγκος φερτών υλικών. Προτείνεται η ανακατασκευή του σωληνωτού με μεγαλύτερες διαστάσεις και η ανακατασκευή του τοιχίου σε μήκος 5m και ελεύθερο ύψος 1,20m.




12. Θέση Χ=495495, Υ=4322286
Διαπιστώθηκαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα φερτών υλικών να κείται επί του οδοστρώματος. Προτείνεται η άρση των καταπτώσεων και ο καθαρισμός του οδοστρώματος.




13. Θέση Χ=695717, Υ=4322728


Διαπιστώθηκε η μερική αποκοπή του οδοστρώματος η ολίσθηση και μετατόπιση τοιχίου αντιστήριξης και εναπόθεση μεγάλου όγκου χωματισμών επί του οδοστρώματος. Προτείνεται η κατασκευή νέου τοιχίου αντιστήριξης σε μήκος 5m και ύψος 2m, με ταυτόχρονη κατασκευή αγωγού ομβρίων εγκαρσίως της διατομής του οδοστρώματος. Επίσης προτείνεται η πλήρωση της υποβάσεως με υγιές υλικό και η άρση των καταπτώσεων.




14. Θέση Χ=696316, Υ=4323432 (χείμαρρος Βούρκος)




Διαπιστώθηκε η πλήρης απόφραξη του γεφυριού με κορμούς δέντρων και κλαδιών με αποτέλεσμα η ροή του νερού να γίνεται από παράπλευρα σημεία. Τα συνδετήρια με τους πτερυγότοιχους, τοιχία, έχουν ανατραπεί και μετατοπισθεί με την ταυτόχρονο τεμαχισμό τους. Ένθεν και ένθεν του γεφυριού παρατηρούνται εκτεταμένες εδαφικές αλλοιώσεις και διαβρώσεις του εδάφους σε ύψος τουλάχιστον 3m. Το βάθος της κοίτης του χείμαρρου έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόθεση υλικών. Προτείνεται ό άμεσος καθαρισμός του χειμάρρου και ιδιαίτερα του γεφυριού που συνδέει τους οικισμούς Άνω και Κάτω Σταυρός και η αποκατάσταση της διατομής και της υδραυλικής ικανότητας της κοίτης του χειμάρρου. Επίσης προτείνεται η ανακατασκευή των τοιχίων και πτερυγότοιχων με υπολογισμό εσωτερικού και εξωτερικιού πόδα κατάλληλης διατομής και θεμελίωσης σε σταθερό έδαφος ενισχυόμενο από υγιές υλικό.







3. Προϋπολογισμός




Το εκτιμώμενο κόστος των παραπάνω εργασιών ανέρχεται στα 4.500.000,00 € περίπου. Για την άμεση αποκατάσταση θα απαιτηθούν 2.000.000 € περίπου. Για τον ακριβέστερο προσδιορισμό του κόστους αποκατάστασης θα πρέπει να γίνει ορθή προμέτρηση εργασιών και ακολούθως σύνταξη ανάλογου προϋπολογισμού με τιμές Δημοσίου.




Ακολουθεί χαρτογραφικό υπόβαθρο.









4. Δρόμος Αμπελικού- Μεγάλης Λίμνης





















5. Προϋπολογισμός


Εκτιμάται ότι το κόστος αποκατάστασης ανέρχεται στα 2.500.000,00€ περίπου. Για ορθότερο όμως προϋπολογισμό απαιτείται να γίνει προμέτρηση εργασιών και εφαρμογή κατάλληλου τιμολογίου με τιμές Δημοσίου.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ


Δ. Μαλλιαρός Α. Σαραντινού Π

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ