25 Μαρτίου 2011

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Πρώτος προυπολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατατέθηκε  ο πρώτος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η συζήτηση για την έγκρισή του θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί  τη Τρίτη ( 29/3) στη Μυτιλήνη. Ήδη ο τοπικός τύπος κάνει εκτενείς αναφορές για το περιεχόμενο του και προβαίνει σε εκτιμήσεις και σχολιασμούς. Στην εφημερίδα τα "ΝΕΑ της Λέσβου" κυρίαρχο θέμα είναι το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει στη κατάρτιση  του ΠΔΕ η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου και η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του υπό ψήφιση προϋπολογισμού είναι :
  • Ότι αποτελεί  βασικά τον πρώτο προϋπολογισμό που καταθέτει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
  • Ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται εντός των στενών χρονικών ορίων που θέτει ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"
  • Ότι συντάσσεται κατά Περιφερειακή Ενότητα. Έτσι η Λήμνος και η Ικαρία αποκτούν ξεχωριστό προϋπολογισμό , πράγμα που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιών αυτών.
  •   Ότι ο προϋπολογισμός αντανακλά το γενικότερο  δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας . Ο προϋπολογισμός έχει βέβαια σαν βάσει  τους περσυνούς  προϋπολογισμούς , των τριών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αυτοί όμως είχαν μειωθεί σημαντικά.
  • Ότι υπάρχουν σοβαρές προσαρμογές , ανα κωδικό εξόδων, προκειμένου η πρόβλεψη των δαπανών να προσαρμοστούν στις διατιθέμενες πιστώσεις.
Ομως τα Περιφερειακά Διαμερίσματα Λέσβου και Λήμνου θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα στο τομέα της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος Έργων, του Προγράμματος συντήρησης του οδικού δικτύου , που ως γνωστό καλύπτονται από τους ΚΑΠ. Το  πρόβλημα οφείλεται στα χρέη που κληρονομεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την προκάτοχο κατάσταση. Μέχρι στιγμής υπάρχουν λογαριασμοί και τιμολόγια , που πρέπει άμεσα να εξοφληθούν, ύψους 4.5 εκατ. περίπου , όταν το σύνολο της πίστωσης  που προσδοκά να λάβει  η Περιφέρεια, για ολόκληρο το 2011 , είναι μικρότερες  από τις υποχρεώσεις. Εάν κανείς σε αυτό προσθέσει και το γεγονός  ότι :
  • δεν υπάρχουν  υπόλοιπα από τη προηγούμενη χρήση.
  • υπάρχει δυναμική ανόδου του χρέους, αφού συνεχώς κατατίθενται νέοι λογαριασμοί.
  • υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για έργα και δράσεις τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχώς δημιουργούν νέες απαιτήσεις. Μόνο από τις προγραμματικές συμβάσεις , υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις της τάξης των 6 εκατ. ευρώ περίπου. Δεσμεύσεις που χρονικά αναφέρονται στο τρέχον έτος. 
  • δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα χρέη των καταργούμενων Νομικών Προσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου , που ξεπερνούν τα 3 εκατ. Ευρώ (ΝΑΟΛ, ΑΕΝΑΛ, Go Lesvos), και ως γνωστό επιβαρύνουν τους ΚΑΠ.  
είναι επόμενο να αναρωτιέται κανείς πως θα διαχειριστεί το πρόβλημα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Θα μείνει για όλα τα χρόνια της θητείας της χωρίς να κάνει έργα; Θα περιοριστεί μόνο στα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ; Δεν θα ασκήσει πολιτική τουριστικής προβολής; Δεν θα πραγματοποιήσει πολιτιστικές δράσεις;
Όλα αυτά βέβαια πέρα από το γεγονός ότι κυριολεκτικά δένουν τα χέρια της νέας Περιφερειακής Αρχής , δημιουργούν και άλλα αρνητικά αποτελέσματα. Ένα από αυτό είναι και η αδυναμία άσκηση πολιτικής καταπολέμησης της ανεργίας . Τώρα που η αγορά χρειάζεται δράσεις αναθέρμανσης της οικονομίας ,  η Περιφέρεια θα είναι υποχρεωμένη να μαζεύει χρήματα για να αποπληρώσει παλιά χρέη.
Για όσους παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου , θα θυμούνται , ότι  η τότε αντιπολίτευση καταψήφιζε το ΠΔΕ της Νομαρχιακής αρχής του Παύλου Βογιατζή  για αυτό ακριβώς το λόγο. Υποστήριζε (η τότε αντιπολίτευση) ότι δεν είναι δυνατόν να κατατίθεται προγραμματισμός έργων - δράσεων που η υλοποίησή των  απαιτούσε τη διάθεση των ΚΑΠ 5-6 ετών.
Ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο και πολιτικά ανήθικο, μιας και θα δέσμευε ολόκληρη τη θητεία της επόμενης Νομαρχιακής αρχής.
Επειδή όμως ο Παύλος Βογιατζής είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έχει μεγάλη σημασία για το τι θα υποστηρίξει. Ποιες λύσεις  προτείνει για να ξεπέρασμα  του προβλήματος  , των περίπου 10 εκατ.,   άμεσα απαιτητών  υποχρεώσεων. Πολύ περισσότερο που πριν τρεις (3) μήνες μεθόδευσε τη παράταση της λειτουργίας της ΑΕΝΑΛ για να ρίξει στις πλάτες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όλα τα χρέη που η πολιτική του δημιούργησε στην ΑΕΝΑΛ.