Για ακόμα μια φορά οι 13 περιφερειάρχες συναντήθηκαν στην Αθήνα για εξετάσουν από κοινού τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κατά τη πρώτη εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Αυτή τη φορά αντικείμενο εξέτασης ήταν οι σχέσεις των αιρετών περιφερειακών αυτοδιοικήσεων με το Υπουργείο Παιδείας. Είναι γνωστό ότι όλες οι αρμοδιότητες που ασκούσαν οι καταργημένες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μεταβιβάστηκαν στους δήμους (μεταφορά μαθητών, κατασκευή - συντήρηση σχολικών κτιρίων κλπ), είναι λοιπόν εύλογη η αντίδραση των αιρετών περιφερειαρχών γιατί οι Αιρετές Περιφέρειες θεωρούνται αρμόδιες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (μισθώματα και γραφική ύλη) των Γραφείων και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ενα άλλο πρόβλημα που αναδείχτηκε ήταν η στάση πληρωμών του ΟΣΚ για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Προφανώς μιλούν για το πενταετές πρόγραμμα σχολικής στέγης (2007/2012) , μέσω της οποίας κατασκευάζονται 1233 σχολικά κτίρια και γυμναστήρια. Το κόστος του προγράμματος καλύπτεται αποκλειστικά από Εθνικούς πόρους , αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει Τομεακό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ. Φαίνεται η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει τη ομαλή ροή πιστώσεων στην εκτέλεση του προγράμματος. Για τη Λέσβο και Λήμνο δεν υπάρχει πρόβλημα , αφού η προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή δεν κατέθεσε πρόταση κατασκευής σχολικών κτιρίων (τουλάχιστον δεν κατέθεσε έγκαιρα) όμως το πρόβλημα θα απασχολήσει τις ΠΕ Σάμου και Χίου.
Ενα άλλο θέμα που απασχόλησε τους 13 Περιφερειάρχες ήταν η καταβολή της αποζημίωσης στα θύματα του σεισμού της Ρικομέξ, που έγινε το 1999. Οι Περιφερειάρχες αποφάσισαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων της Ρικομέξ και να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων που επιδικάστηκε.
Αφορμή , για να ασχοληθούν οι περιφερειάρχες ήταν η θέση του υφυπουργού Οικονομικών , ότι την επιδικασθείσα αποζημίωση, ύψους 18 εκατ. ευρώ, στις οικογένειες των θυμάτων της RICOMEX από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, έπρεπε να καταβληθεί από τον προυπολογισμό (ΚΑΠ) της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αττικής. Για τη ΠΕ Λέσβου το θέμα αυτό είναι σοβαρό γιατί αν το πνεύμα του Υπουργείου Οικονομικών είναι αυτό, τότε σίγουρα θα κλιθεί και η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου να πληρώσει τα περίπου 3 εκατ. που προέρχονται από τα χρέη της ΑΕΝΑΛ.
Τα χρήματα αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ τις πιστώσεις που αναμένονται για επενδύσεις καθ όλο το έτος.